5 Eylül 2014 Cuma

Popüler Şeyler-1 Postmodern Düğün Fotoğrafları

Arzu YAMAN
Eski düğün fotoğraflarında sepyanın tonlarına yansıyan hüzünleri, kederleri, endişeleri ile gelin ve damatlar… Yaşamlarının değişmesindeki belirsizlikten duyulan korkunun objektife yansıyan yüzleri…Ya da mutluluklarını belli etmemeye çalışan insanların gözlerindeki umut pırıltıları…


Eskidendi çok eskiden…
Şimdi, gelin ve damadı içler acısı hale düşürme potansiyeli yüksek fotoğrafçıların fantezileriyle süslü dev albümleri dolduruyor düğün fotoğrafları.
Gelini bacağından kemençe gibi kavrayıp çalmaktan tutun yatak odasında zurna çalmaya kadar uzanan bir müzikal konseptten başlayıp, gelini melek yapan, olmadı üstüne çıkıp oturan damatlarla absürd görüntüler sunuyor bakanlara.
Parası olanlar için saraylar kasırlar arka planı oluşturuyor. Daha da çok parası olanlar nikah orada kıyılmasa da Roma, Paris, New York, Hong Kong ya da hangi kenti isterlerse oraya gidip düğün fotoğraflarına fon yapabiliyorlar.
Parası olmayanların imdadına ise dijital teknoloji yetişiyor.  Çekilen fotoğrafların arka planına Photoshop’la orman, deniz, şelale eklemek çok kolay. Olmadı, boyut değiştirme, çoğaltma, dekupe, bindirme ve dijitalin sonsuz açılımlara izin veren efektleri hizmete hazır.
Düğün günü…
Yıllarca beklenen ve neredeyse mutluluğun zirvesi diye yutturulmaya çalışılan o günün telaş, koşturmaca ve curcunayla geçmesi; bazen de kavga, gürültü ve kaprisle insanı canından bezdirmesine karşı koyma isteğinin somut kanıtları düğün fotoğrafları. Postmodern yaşamların sürrealist tanıkları. Sıradan yaşamları, çocukken inanılan peri masallarına çevirme isteğinin acınası araçları.

Eve gelen konukları, salon dekorasyonunda önemli bir yer tutan albümlerin içinde karşılayan ve onlara “Bakın ne kadar mutluyduk”, “Harika bir gündü”, “Dünyanın en harika çiftiydik” mesajları vermek için yarışan düğün fotoğrafları…
Birbirinden tuhaf pozisyonlara girmek için fotoğrafçının otoriter yönergelerine kayıtsız şartsız uyan ve bu durumdan zevk aldığından kuşkulanılan evlilik sözleşmesi tarafları. Gelin ve damat olarak adlandırılan bu taraflar, belki de magazin basınının tiraj kaygısıyla abarttığı ünlülerin düğün fotoğraflarına öykünmektedir. “Bizim neyimiz eksik onlardan, ünümüzden başka” özgüveniyle facebook’ta paylaşılmak üzere oluşturulan mizansenlerdir bu fotoğraflar.

Peki, olası bir boşanma durumunda ne gelir başına düğün fotoğraflarının?
Devasa boyutlu, ağır albümler kimde kalır? Kim sahip çıkar bir gaflet anında girişilen suç ortaklığına?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.