11 Şubat 2013 Pazartesi

Akdoğan: Can güvenliğimiz yok


Duygu ARSLAN

Taksi şoförlüğü mesleği gerçek bir emek mücadelesi gerektiriyor. Taksi şoförleri çetin kış şartlarının gelmesiyle zorluklar yaşıyor. Ankara Yenimahalle’de bulunan Merkez Taksi Durağı çalışanı Bilal Akdoğan ile taksicilik mesleği hakkında söyleştik.



Olumsuz hava şartları işlerinizi nasıl etkiliyor?
Kış şartlarında görüş açısında zorluk yaşıyoruz. Yolların yağışlı ve karlı olması nedeniyle akıcı olamıyoruz, bu bizi zorluyor. Fakat olumsuz hava şartlarında işlerimiz daha çok oluyor. Böyle durumlarda çoğu vatandaş arabasını kullanmıyor. Taksileri tercih ediyor. Yağmurda, karda üşüyen de taksilere zorunlu olarak biniyor.

Bu meslek ile ev geçindirmekte sıkıntı yaşıyor musunuz?
Çok sıkıntı yaşadığımı söyleyemem. Eğer araç sahibiyseniz geçiminizi sağlamakta çok sıkıntı yaşamazsınız. Ama araç sizin değil şoför olarak çalışıyorsanız durum biraz daha zor oluyor tabi.

Ankara’nın büyükşehir olması işlerinizde sizin için bir avantaj mı?
Evet. Ankara’nın nüfusunun kalabalık olması, bakanlıkların burada bulunması bizim için avantaj sağlıyor.

Dolmuş seferleri işlerinizi etkiliyor mu?
Çok fazla etkilemiyor.

Sizce araçlarınız Avrupa standartlarına uygun mu?
Avrupa standartlarına tam olarak uygun olmasa da araçların çoğu yenilendi. Yenilenen araçların çoğunda klima, ABS (fren sistemi), air bag (hava yastığı) var.

Taksiciliğin zorlukları, tehlikeleri nelerdir?
En büyük sorunumuz can güvenliğimiz yok. Genellikle alkollü müşteriler ile sorun yaşıyoruz. Çalışma saatlerimizin standart olmaması da sosyal yaşantımızı sınırlıyor.

Taksicilerin can güvenliği için neler yapılabilir?
Takip sistemi yapılabilir. Böylece hem şoförün hem de müşterinin can güvenliği sağlanabilir. Ön koltuklar ile arka koltuklar arasına camlı koruma bölme sistemi yapılabilir. Araç içine ses ve görüntü kaydı yapılabilecek cihazlar konulabilir. Araçların emniyetli sağlam olması da önemli tabi.

Sizce müşterilerin yaşadığı sıkıntılar nelerdir?
Müşterilerin de sıkıntıları var elbet. Taksicilerin fazla para almasından ve yolları uzatmasında şikayet ediyorlar. Taksi şoförlüğü sertifikası olmayanların da taksi şoförlüğü yapması müşterileri korkutuyor. Bu nedenle müşteriler genellikle durak taksilerini tercih etmeli.

Görev halinde taksicilerin davranışları nasıl olmalı?
Taksici çalıştığı kenti iyi tanımalı, müşteriyi istediği yere en kısa yoldan götürmeli. Güzergahını doğru seçmeli. Dikkatli olmalı. Kılık kıyafeti düzenli, temiz olmalı. Müşteriye karşı kibar olmalı, saygılı ve anlayışlı davranmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.