8 Mart 2013 Cuma

Sosyal Medya Çocukları Yalnızlaştırıyor


Züleyha KOÇ
Sosyal medya kullanımının oldukça yaygınlaştığı günümüzde insanların medya ile tanışması çok küçük yaşlarda başlıyor. Daha 2-3 yaşlarında televizyon ile tanışan çocuklar zamanla internet ile de tanışıyor ve medyayı aktif olarak kullanmaya başlıyor. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal çocukların sosyal medya ile tanışma sürecini ve onlar üzerindeki etkilerini değerlendirdi. İnal, sosyal medyadaki yalnızlığa dikkat çekerken medya okuryazarlığının önemini vurguladı.
 Sosyal medyanın günümüzdeki etkisi yadsınamaz konumda. İnsanları sosyalleştirdiği ve yalnızlaştırdığı gibi farklı görüşlerin olduğu toplumumuzda medya, her geçen gün etkisini artırarak kullanım alanlarını genişletmeye devam ediyor. Doç. Dr. Kemal İnal ile çocukların üzerindeki etkileri açısından sosyal medyayı değerlendirdik.
Çocukların daha ilkokul sıralarında, 2-3 yaşlarında TV ile, ilkokula başlayınca da internet ve sosyal medya ile tanıştığını ifade eden Kemal İnal, “Facebook hesabı olan, blogu bulunan çok çocuk var. Medya ile tanışmadan ziyade, içine dalıyorlar. Bayağı sosyal medyayı kullanabiliyorlar. Sosyallikleri büyük ölçüde buradan gerçekleşiyor.” dedi.
İnal, çocukların farklı yaşlarda sosyal medyayı hangi amaçlarla kullandığını ise şöyle anlattı:
“İlkokul ve ortaokul çocukları genelde sosyal medyayı merak ettikleri şeyleri, müzik klibi, video klip, karikatür, resim ve fotoğraf, mesaj vs. izlemek için kullanıyorlar.”
Çocukların sosyal medya konusunda etkilendikleri ilk kaynağın arkadaş-akran çevresi olduğu belirten İnal, özellikle yakın çevrenin, anne-baba ve kardeşlerin de yönlendirmede etkili olabildiğinin altını çizdi.
İnal, sosyal medyanın çocuklar üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerini şöyle değerlendirdi:
“Hayatı sosyal medya üzerinden görüp değerlendirmeleri, büyük bir olumsuzluk. Gerçek sosyalleşmenin yerini alabiliyor sosyal medya. Aslında böylesi bir medyaya sosyal demek yanlış. Sosyal medyada alabildiğine bireysel ve yalnızsınız. Paylaşım genelde sahte içerikli. Sosyal medya, daha çok “kim ne yapıyor?” minvalinde sürüyor. Herkeste herkesin özeline ilişkin bir merak var. Sosyal medya çocuğu ve genci bir örnek kitle toplumu içinde homojenleştiriyor. Farklılıklar benzerlikler içinde eridiği için bireyi tekil kılıyor. Ama bu tekillik de sahte. Sosyal medya, alabildiğine iletişim, yazma ve sosyal özürlü bireyler yaratmada büyük bir katkı sunuyor.”
Kemal İnal, çocuğun sosyal medya ile tanışma sürecinde nasıl yönlendirilmesi gerektiğini ise şöyle anlattı:
“Çocuğun sosyal medyayı kullanmasını engellemek yanlış. Olabildiğince çocukları doğru yerde, zamanda ve mekânda olmaları için bilinçlendirmek lazım. Onlara elbette işe yarar medya okuryazarlığı eğitimi vermek gerekiyor. Medya bir araç. Mesele, onu düzgün ve akıllı kullanabilmekte. Bu saatten sonra çocuğu sosyal medyadan uzaklaştıramazsınız. Yapılacak en iyi şey, onları sosyal medya konusunda sürekli bilgilendirmek. O yüzden medya okuryazarlığı eğitimi okul öncesinden başlamalı.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.