26 Mart 2013 Salı

En çok aile istismar ediyor


Melike KISA
Prof. Dr Ufuk Beyazova, çocukların en fazla yakınları tarafından istismar edildiğini ve ailelerin bunu gizlemek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
 Gazi Üniversitesi Çocuk Koruma Araştırma ve Uygulama Merkezi, fiziksel, psikolojik ve cinsel istismara uğrayan çocuklara destek olmaya devam ediyor. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Ufuk Beyazova, çocukların en çok yakınları tarafından istismar edildiği ve ailenin olayı gizlemek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.


 Üniversitelerin duyarlılığı önemli
Ufuk Beyazova,  “Merkez, 2001’de Çocuk Koruma Birimi olarak hizmet vermeye başladı. 2006’da ise Çocuk Koruma Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak yeniden yapılandı”  dedi. Çocukların korunmasında ve çocuklara yönelik şiddetin sona ermesinde üniversitelerin temel rollere sahip olduğunu ifade eden Beyazova sözlerine şöyle devam etti:
“Üniversiteler çocuk koruma alanında öncülük görevi üstlenip toplumda konuya ilişkin bilinç ve duyarlılığı arttırmalıdırlar. Çocuklar için çalışan birimlere destek sunulmalıdır. Şiddetin durması için çalışması gereken en önemli kurum üniversitelerdir. Çocuk koruma alanlarında hizmet vermekte olan kurum ve kuruluşlar arasında iletişim, çalışma koordinasyonu geliştirilmelidir. Polis, Barolar, Çocuk Hakları Kurulu, SHÇEK, aileler, rehber öğretmenleri, sağlık kuruluşları işbirliği içerisinde olmalı. Çünkü bu birimler yüzlerce çocuğun hayatını kurtarabilecek güçtedirler.”
 Üç çocuktan biri istismara uğruyor
İstismara uğradığını sezdikleri çocuğu muayeneden geçirdiklerini belirten Beyazova, “ Önce muayenesi yapılır. Herhangi bir şiddet belirtisi gördüğümüzde Adliye’ye rapor yazarız. Adliye’de ise çocuğun ifadesi alınır. Bundan sonraki süreçte adliye görev yapar. Çocuk psikiyatrı da çocuğu muayene ettikten sonra, çocuk bir süre takip altına alınır.” Dedi. Beyazova, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çocuğu topluma kazandırmak, eğitime devam etmesini sağlamak için belli bir süre izlenir. Çocuk yaşamına eskisi gibi devam ettiğinde ise takip durdurulur. Eğer çocuk şiddet görmeye devam ederse, mahkeme kararı ile çocuk ailesinden alınır. Devlet yurtlarına yerleştirilebilir.0-18 yaş arası gruplar çocuk olarak kabul görür ve merkezimize başvurabilir.”
Türkiye’de her üç çocuktan birinin istismara uğradığını belirten Beyazova şöyle konuştu:
“İstismara sadece kız çocukları değil, erkek çocuklar da maruz kalıyor. Kızlarda yüzde 60, erkeklerde  yüzde 40 olarak bir istismar var diyebiliriz. Ayrıca çocukların yüzde 80’i tanıdıkları tarafından istismar ediliyor.  Kesin rakamlar elimizde mevcut değil ama çocukların en fazla aile içinde istismar edildiği ve bu durumun saklandığını söyleyebiliriz. Kadınlara da burada önemli görevler düşüyor. Kadınlar kültürel kodlarla hareket etmemelidirler. İstismar baba, anne, amca ve diğer aile üyelerine kadar gidiyor. Bunlar, Gazi Üniversitesi’nin tespit ettiği veriler. Gazi Üniversitesi'ne gelen vakaları oluşturuyor. Türkiye genelindeki sayısal verilerle ilgili ise herhangi bir çalışma yok.”
 Çocuğun istismara uğrayıp, uğramadığını ortaya koymak için acil’in çok önemli olduğunu vurgulayan Beyazova, “Hemşire kuşku duyduğu çocuğu bize bildiriyor. Biz de gereken çalışmayı başlatıyoruz. Acil adeta kilit rol oynuyor Bu konuda hemşirelere önemli görevler düşüyor. Çünkü temel anahtar onlardır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.