Melis SEÇKİN
Ankara Numune Hastanesi
Beslenme ve Diyet Bölümü diyetisyeni Serap Kalkır kış aylarında bağışıklık sistemimizi
güçlendirmek için vitamin ve mineral açısından yeterli beslenilmesi gerektiğini
belirtti.
Kalkır, yaz aylarında
sıvı kaybının fazla olduğunu ve daha çok sıvı tüketildiği için besinlerin
sindiriminin kolay olduğunu söyledi. Kış
aylarında, soğuk havalar nedeniyle, enerji kaybının fazla olduğunun altını
çizen Kalkır, enerji ihtiyacı arttığı ve aktivite azaldığı için kilo alımının
yaz aylarına göre kolaylaştığını dile getirdi.
Kalkır, az ve sık
beslenerek metabolizmayı hızlandırmak gerektiğinin ve mümkün olduğu kadar
egzersiz yapmak gerektiğinin altını çizdi. Soğuk havalarda enerji harcama azaldığından
ağır hamur tatlılarından kaçınılmasını gerektiğini ifade eden Kalkır, tatlı
ihtiyacını sütlü tatlılardan karşılamanın daha doğru olduğunu anlattı.
Yeterli ve dengeli
beslenmenin öneminin hatırlatan Kalkır, “Kış aylarında yeşil yapraklı sebzelere
ağırlık vermek gerekir. Kuru baklagiller, fındık, badem, ceviz içi gibi
besinleri yeterince tüketmek gerekir. Günde 300-500 gram süt-yoğurt grubu besin
almak kemik yoğunluğunu korumak ve kalp-damar sağlığı için çok yararlıdır.
Tahıllı yiyeceklerin beslenmemizdeki önemi unutulmamalıdır. Haftada 2 gün tavuk
ya da hindi eti, 2 gün kırmızı et, 1 gün balık eti, geri kalan günlerde kuru
baklagiller kesinlikle tüketilmelidir’’ dedi.
Savunma sistemini
güçlendirici özelliği olan C vitamini ihtiyacını kuşburnu, turunçgiller, koyu
yeşil yapraklı sebzelerden ve meyvelerden karşılamak gerektiğini dile getiren
Kalkır, C vitaminin kış aylarında vücudu hastalıklara karşı koruyacağını
belirtti.
Kalkır, yumurta
tüketildiğinde yanında taze sıkılmış bir meyve suyu tüketilmesi, çayın
yemeklerden 2 saat sonra içilmesi, bitki çaylarının günde bir bardaktan fazla
içilmemesi önerisinde bulundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.