Uzayda yemek yapmak ister miydiniz? Çocukken astronot
olmak isteyen, ancak şu anda Beykent Üniversitesi Gastronomi bölümünde başarılı
bir öğrenci olan Nida Eskici ile astronomiden gastronomiye uzanan hayat hikayesini
ve ileride gerçekleştirmeyi düşündüğü Yerçekimsiz Ortamda Mutfak Sanatları
projesini konuştuk.
Aslınur ÖZÇAKIR
Gastronomi
alanına yönelme hikayenizi anlatır mısınız?
Bu alana yönelmemdeki en büyük sebep yaptığım
yemekleri tadanların çok lezzetli bulması ve bu konuda beni desteklemeleri
oldu. Çevremden aldığım olumlu tepkilerle bu mesleğe olan inancım ve hevesim
daha çok arttı.
Gastronomi
okumanın özel hayatınıza olumlu ya da olumsuz yansımaları neler oldu?
Henüz mesleğe atılmış biri değilim, fakat
şimdiden basma kalıp yemek anlayışından ayrılmaya başladım. Daha çok geleneksel
yemeklerimizi günümüz koşullarına uyarlamak ya da uyarlamaya çalışmak bende damak
tarımın gelişmesinde ve yeni ürünler ortaya çıkarmamda olumlu etkileri oluyor.
Ama bunların yanında özellikle gıda hijyeni üzerindeki hassasiyetim fazlaca
artmakta. Artık çevreme ve hijyen kurallarına hakimiyetimi oldukça geliştiğini
görmekteyim.
Astronotluk
hayali kurarken gastronomi alanına nasıl yöneldiniz?
Küçükken en büyük hayalim astronot olmaktı.
Uzayın uçsuz bucaksız bilinmezlikleri fazlaca ilgimi çekiyordu. Ancak zamanla
bu ilgimin daha çok mutfak alanına yöneldiğini fark ettim. Çünkü yemek yaptıkça
mutlu oluyordum. Bu işi büyük bir sevgiyle yaptığımı görünce gastronomi alanına
yönelmeye karar verdim
Astronomi
ile gastronominin sentezini yapmayı düşünüyorsunuz, peki bu sentezi oluşturma fikri
nereden geldi?
Bu fikrin çıkış noktası küçüklüğümde içimde
bulunan astronom olma hevesinden kaynaklanıyor. Ne kadar gastronomiyi büyük bir
hevesle okusam da, yemekleri büyük bir aşkla da yapsam hep içimde bir yerlerde
astronomi vardı. Bu da beni bu iki alanı birleştirmeye yöneltti.
Biraz
da projenizden bahsedelim. Bu projenin gerçekleşeceği tarihi, amacı, içeriği
hakkında bilgi verir misiniz?
Henüz
bu hayalim proje aşamasında. Oluşması maliyetli ve zaman alacağından biraz daha
geliştirip mezun olduktan sonra gerçekleştirmeyi planlıyorum. Astronomların yer
çekimsiz ortamda kapsül olarak tükettikleri yiyecekleri daha önce de
bahsettiğim geleneksellikten günümüz koşullarına uyarlanmış modern yemek
kültürünü bu alanda geliştirmeyi hedefliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.