Yunus Emre AKÇA
Hayatımızı artık onlara göre belirliyoruz. Onlara göre plan, program yapıyoruz. Hayatımızın gündemine oturuyorlar. Evet her gün dikkatle izlediğimiz dizilerden bahsediyorum.
Bu günlerde çeşitli platformlarda tartışılan konuların başında televizyon dizileri geliyor. Dizi enflasyonu konusunda farklı yorumlar yapılıyor. Bu furyanın “bir televizyon kirliği olduğunu” söyleyenler de var,”ne var canım bunda” diyenler de. Hatta pek çok dizi oyuncusunun da içinde bulunduğu bir protesto yapıldı geçtiğimiz aylarda. Verilen bu tepkinin adı ise çok manidardı: Yerli Dizi Yersiz Uzun
Hayatımızda bu kadar çok yer kaplayan ve zamanımızın ciddi bir bölümünü ayırdığımız televizyon dizilerinin etkilerini ve toplumun bu konuya nasıl baktığını merak edip çevremizdeki insanlara sorduk.
Öncelikle insanlarımızın çoğu eğlence programlarına rağbet gösteriyorlar. Bunun nedenini ise kendileri açıkça ifade ediyor; günün sıkıntısından, stresinden ve getirdiği tüm olumsuzluklardan sıyrılıp bir an olsun doyasıya eğlenmek…
Yaş aralığını biraz küçülttüğümüzde ilginç bir gerçekle yüz yüze geliyoruz. İlköğretim öğrencilerinin çok büyük bir kısmı, çatışma, korku, aksiyon ve savaş konulu dizileri tercih ediyorlar. Ailelerin bu konudaki duyarsızlığı ve yaptırımı da pek kayda değer gözükmüyor.
Lise ve üniversite çağındaki gençlerimizin ise devlet mevzularına daha ilgili olduklarını görüyoruz. Onlar milli duyguları, Türkiye gerçeklerini anlatan dizileri tercih ediyorlar. Bunun yanında heyecanlı, aksiyonlu ve kendilerini anlatan gençlik dizilerini de takip ediyorlar.
Orta yaş grubunun daha çok aile dizilerini ve duygusal dizileri takip ettiğini görüyoruz. Birde gençlik dizilerin rağbet gösterenler var. Gençlik dönemlerine duydukları özlemleri gidermek ve gençliklerinde olmayan imkanları, sosyal aktiviteleri ve ilişkileri günümüz gençlerinden izleyerek o dönemlerine duydukları özlemleri gidermek için gençlik dizilerini izleyen orta yaş grubu bu konuda itiraf yaparken biraz direniyorlar. Onların bahanesi çocukları izlediği için bu dizileri izlemek. Ancak çocukları, anne-babalarının gençlik dizilerini izlemek için daha hevesli olduklarını söylüyorlar.
Daha büyüklerimiz ise Türkiye’yi ve Dünya’yı evlerine getiren yöresel dizileri tercih ediyorlar. Yaşlarının getirdikleri olgunlukla yaşam gerçeklerini anlatan dizilere yöneliyorlar. Bu konuda ilk tercihleri töre dizileri oluyor.
Evet, her yaş grubunun izlediği diziler kendi yaşlarını getirdiği düşünce ve duygulara göre farklılık gösteriyor. Ama en çok etkilendiğimiz kitle iletişim aracı olan televizyonda izlediğimiz diziler ne kadar bizi yansıtıyor? Gençlerimizin izlediği gençlik dizileri bizi ne kadar yansıtıyor? Bizi hayal dünyasına götürüp sanki hayat dizilerdekiymiş gibi onlara özenmemize neden olan diziler ne kadar gerçekçi? İzlediğimiz dizileri iyi seçmeliyiz. Çünkü onlardan etkileniyoruz ve yanlış bir etkileşim yanlış bir düşüncedir, yanlış bir düşünce ise yanlış bir hayattır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.