Pınar AŞKIN
Son yıllarda artan ucuz lensler insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Yapılan araştırmalar ameliyat esnasında kullanılan lenslerin zararlarına dikkat çekerken sağlığımız için hayati önem taşıyan tıbbi malzemelerin önemini de bir kez daha ortaya koyuyor. Kalitesiz çoğu ürünlerde olduğu gibi lenslerde de merdiven altı olarak tabir edilen bu lensler göz için sayısız tehlike oluşturabiliyor.
Sağlıklı yaşam koşullarının sağlanması için kurulan ve faaliyet sürdüren hastanelerde kullanılan ucuz lensler, insan yaşamını tehlikeye sokuyor. Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkanlar hem hastaları hem de doktorları tedirgin ediyor. Göz ameliyatlarında kullanılan lenslerin ucuzunun tercih edilmesi hastaların durumları iyileştirmesi gereken ameliyat sonrası daha da kötü hale gelebileceğini de ortaya koyuyor.
Gazi Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Doktoru Ahmet Murat Hondur göz sağlığının önemini vurgulayarak ucuz lenslerle ilgili şöyle konuştu:
“Kırıcılık gücü olan cam veya camsız madde katarakt ameliyatında kendi merceğindeki bulanıklaşma nedeniyle gözün merceği alınmakta ve bunun yerine yapay bir göz içi lensi kullanılmakta bu lensler gözün kusurunu gideren günlük kullanılan lenslerle karıştırılmamalıdır. Her ürünün cihazın çok farklı kalitede alternatifi mevcuttur. Göz içi lenslerde de bu geçerlidir. Göz sağlığı açısından hem kısa dönemde hem de uzun dönemde yan etkilerinin ortaya çıkmaması için kaliteli belli standartları karşılayan göz içi lenslerin kullanılması önem arz ediyor.”
Lenslerin belli kalitede olması gerekiyor
Hondur, ameliyatlarda kullanılan malzemelerin belli bir kalite standardını karşılaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Bunun yanı sıra ameliyat esnasında kullanılan lens dışındaki diğer sarf maddelerinin de (ameliyat bıçağı, göz içi sıvılar, cihaz ekipmanları) kaliteli olması ve belli standartları karşılaması gerekiyor. Bu konudaki önemli bir sıkıntı gerek lens gerek sarf malzemeleri için Avrupa Birliği’nden kalite belgesinin (CE) alınmasının çok kolay olmasıdır. Pek çok Çin ve Hindistan kökenli firma sattıkları ürünlerinin vasıfları düşük olmasına rağmen CE belgesi alabiliyorlar. Ucuz lensler nedeniyle pek çok göz hasar görürken bu lenslerin kullanımını engelleyen hiçbir yasak bulunmuyor.”
Hondur, hiçbir yasak bulunmamasına rağmen ucuz lenslerle yapılan göz ameliyatlarından sonra hastaların ikinci ve hatta üçüncü kez ameliyat olmak zorunda bırakıldığını, bunun da insanların doktorlara ve hastaneye olan güvenini sarstığını söyledi.
Hondur “Gazi Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı olarak gerek katarakt ameliyatlarında gerek diğer ameliyatlarda kaliteli lensler ve ameliyat malzemeleri kullanma hususunda hassasiyet gösteriyoruz. Bu bizim hastalarımıza olan saygımızın da gereğidir” dedi.
Hondur kırma kusurlarının düzeltilmesindeki alternatifleri ise şöyle anlattı:
“Bunlardan ilk sırada gözlük yer alırken ikinci sırada kontakt lensler, üçüncü sırada da reaktif cerrahi (lazer cerrahisi) yer alır. Kullanılan yöntemlerin her birisi kendine özgü avantajlar taşıyor. Bu noktada kişinin beklentileri ve gözünün yapısı incelenerek uygun yöntem seçiliyor. Eğer bu yol izlenirse her üç yöntemle de kişiyi tatmin edecek sonuçları almak mümkündür.”
Doktor kontrolü sağlanmalı
Hondur, kişi bu üç yöntemden hangisini seçerse seçsin tedavi sürecinin göz doktoru gözetiminde devam ettirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bu noktadaki önemli bir sorun doktora danışmadan doğrudan gözlükçüden, internet üzerinden alışverişle temin edilen kontakt lenslerdir. Kontakt lens takmak için kişinin bir göz hekimine başvurması gözüne uygun kontakt lensin seçilmesi, kişinin kontakt lensle ilgili bakım ve hijyen kurallarına uyması ve periyodik olarak doktoru tarafından kontrolünün yapılması gereklidir.”
Gazi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında gözlük, kontakt lens, reaktif cerrahi yöntemlerinin kullanıldığını belirten Hondur, “Her yaştaki insanlara lens takılabilir. Eğer kişinin göz yapısı uygun ise reaktif cerrahide kırma kusurlarının tedavisinde son derece etkili bir yöntemdir. Tabii bunun için bir göz doktorunun muayenesi gereklidir.” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.