16 Şubat 2012 Perşembe

Bu Gölge Benim Değil

Yunus DİLMAÇ
Mışk sehika arébé dit, go év sehika mine.
Bu Kürtçe atasözünün anlamı, “Fare arabanın gölgesini gördü bu benim gölgem dedi”.
Bu atasözü, üstelik bir de Kürtçe atasözü nerden çıktı şimdi demeyin. Etrafımızda öyle çok insan var ki bu atasözündeki fare misali hayat yaşıyor. Başkalarının hayatlarını kendi hayatlarıymış gibi yaşayan kendinden çok uzakta kalan birçok insan var hayatımızın etrafında gezen. Amaçları ne bilmiyorum ve soruyorum.

Ey başkalarının gölgelerini kendi gölgeleri gibi gören insanlar amacınız ne söyler misiniz? Başkalarının önünde el pençe divan durmak mı? Yalnız kalmamak için başkalarının fikirlerini kendi fikriniz olarak benimsemek mi? Başkalarının düşünceleriyle büyük adam olabilme egonuzu tatmin etmek mi? Amacınız ne Allah aşkına söyler misiniz?
Beni düşünmeyin, başkalarını düşünmeyin. Hatta Somali’de aç kalan çocukları, topraktan sızan kara yanan sular için dostluğa, kardeşliğe sıkılan mermileri düşünmeyin siz asla. Siz nasıl büyürüm, bu ülkeyi ve diğer ülkeleri nasıl sömürebilirimi düşünün. Basit etnik çatışmalarla birbirini vuranların silahlarına konan kurşunları nasıl paraya çeviririm diye düşünün. Ama bunu yaparken bile dürüst olmaya çalışın. Kendiniz yapın. Yapamıyorsunuz ve yapamazsınız da, çünkü siz arabanın yanından geçen faresiniz. Pis, işe yaramaz… Ama sanmayın gölgenizin küçüklüğü bedeninizden kaynaklanıyor. Gölgenizin küçüklüğü, gölgenizin kötülüğü ve hiçliğinden kaynaklanıyor. Çünkü siz her kurşunu dostluğa sıkılmış bir hainlik olarak değil, göbeğinizi kaşıyacak kıvama getirmek için dolara çevirme peşindesiniz. Çünkü siz Somali açlık ve susuzluğun pençesindeyken, umursamaz bir şekilde beyinlerinizi uyuşturan anlamsız, tatlı uykunuzdasınız. Çünkü siz ne bedenini ne de düşüncelerinin gölgesine güvenemeyen hayatlarsınız.
Şimdi aynaya bakın ve gölgenizle yüzleşin. Başkalarının değil kendi gölgenizle yaşayın. El pençe divan başkalarına değil kendi gölgenize durun her ne kadar küçük gölgeniz olsa da. Ve geçin aynanın karşısına bu gölge benim değil deyip kendinize gelin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.