21 Şubat 2012 Salı

Türkler korkutamıyor!

Ayşe TAŞ
Türk sinemasında eskinin B sineması denilebilecek bir takım marjinal filmlerden sonra son dönemde çekilen korku filmleri izleyiciden olumlu tepkiler almıyor. Büyü, Dabbe, Araf korku filmlerinin ardından en son vizyona Musallat filmi girdi. İzleyenlerin görüşleri ise Türklerin korku filmi alanında başarılı olmadıkları yönünde...

Komedi, dram, sanat, korku gibi alanlarda birçok film çekiliyor. Fakat Türklerin çektikleri korku filmleri diğer alanlara göre izleyiciden, eleştirmenlerden daha çok eleştiri alıyor. Birçok senarist ve izleyici çekilen ve izledikleri filmleri yeterince başarılı ve kurgularını güzel bulmadıklarını söylüyor.
Bu konuda Nefes ve Anadolu Kartalları filmlerinin senaristi Hakan Evrensel'in görüşlerini aldık. Evrensel, Türk sinemasında çekilen korku filmleri konusunda şunları söyledi:
"Aslına bakarsanız yabancı korku filmleri ile karşılaştırdığımda Türklerin çektikleri korku filmlerini başarılı bulmuyorum. Ortada verilen bir emek var ama senaryo, kurgu, sahneler filmlerde hep aynı. İnsanları korkutmak için sadece ses efektleri kullanılıyor. Elbette korku filmlerinde ses önemlidir, ancak sadece ses kullanılarak korku filmi çekilmesi o filmi başarısız kılar. Genelde kahraman bir odada sakince bekliyordur. Sonra odanın bir köşesinden çok hafif bir ses gelir. Kahraman o küçük sesin gelebileceği yöne bakıp yoğunlaştığı an tabi seyircide yoğunlaşır o sırada ses patlaması olur. Bizde insanoğlu olarak ister istemez korkuyoruz. Ama bu korku ucuz bir korku. Biraz dikkat ettiğinizde Türklerin çektikleri korku filmlerindeki sahnelerin birçoğunda ani ses öğesi vardır. Görsellik, insan ilişkileri, konunun dışında sadece var olan ses."
Filmler birbirine benziyor
Musallat filmini izleyenlere de Türklerin çektikleri korku filmlerini nasıl bulduklarını ve Musallat filmi hakkındaki görüşlerini sorduk.
Murat İlkyay, Musallat filmini yeterince başarılı bulmadığını konusu, kurgusu ve sahnelerini beğenmediğini söyledi. İlkyay, yabancıların korku filmleri konusunda daha iyi olduklarını, Türklerin çektikleri korku filmlerinin sahne, kurgu ve konu olarak birbirine çok benzediğini, farklı olan pek bir şeyin olmadığını söyledi.
Hep aynı efektler kullanılıyor
Ali Gedik ise filmler konusunda görüntü kalitesi ve kullanılan efektlere dikkat ettiğini söyledi. Bu konuda Türklerin çektikleri korku filmlerinde hep aynı efektlerin kullanıldığının dikkatini çektiğini belirten Gedik, sahnelerin ve kullanılan yöntemlerin aynı olduğunu söyledi. Konu olarak da Türklerin film konusunda bakış açısının dar olduğunu dile getiren Gedik, konu olarak genelde benzer konuların ele alındığını, bakış açısının hep aynı olduğunu vurguladı. Gedik, "Türklerin çektikleri filmlerde genelde din konusu öne çıkıyor büyü, şeytan, cin gibi konularda insanlar korkutulmaya çalışılıyor. Genel olarak bu konuların dışına pek çıkılmıyor" dedi.
Genel olarak Türklerin çektikleri korku filmleri başarılı bulunmuyor. Seyirci, senarist, eleştirmen birçok kişi bu konuda filmlerin konularının benzer olduğunu, aynı sahnelerin kullanıldığını söylüyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.