25 Ocak 2013 Cuma

"Ben de mobbinge şahidim"


Erman TEKDEMİR

"İşyerinde psikolojik şiddet" olarak adlandırılan "mobbing"e karşı başlatılan seferberliğe her geçen gün yeni adımlar ekleniyor. Sağlık Bakanlığı, 2013 Programı'nda mobbingle mücadeleye geniş yer ayırdı. Yaşanan son gelişmeleri ve sağlık çalışanlarının intihar olaylarına kadar varan sorunlarını değerlendiren Bakanlık, açtığı şikayet hatlarından sonra bu kez kendi personelini koruyacak.
Sağlık Bakanlığı 2013 faaliyet programını yayınladı ve sağlık personelinin maruz kaldığı “mobbing”e geniş yer ayırdı. Bakanlığın bu projesine milletvekilleri de aktif destek veriyor. Konuyu değerlendiren AK Partili Muzaffer Yurttaş, "başhekimlik" yaptığı dönemde bizzat mobbing uygulamalarına şahit olduğunu vurgulayarak, Bakanlığın başlattığı mücadelenin önemine işaret etti. Muhalefet milletvekilleri ise yaşanan ölümlere dikkat çekerek, hükümetin adımlarını yakın takibe aldı.
Milletvekillerinin, Sağlık Bakanlığı’nın yürüteceği “mobbingle mücadele” projesine ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş: Hastanelerdeki Mobbinge şahidim

Sağlık çalışanlarına şiddet, sadece hasta yakınlarının uyguladığı şiddet olarak algılanmamalı. Çalışanlar da birbirlerine çeşitli yollardan psikolojik şiddet ve baskı uygulayabiliyorlar. Meclis Aile ve Sağlık Komisyonu olarak, Sağlık Bakanlığı'na mektup yazdık. Çalışanların, özellikle de üstlerin altlarına, mobbing uyguladığını ve bunun önlenmesi gerektiğini belirttik. Bakan Recep Akdağ, bu konuyu önemsediğini, mobbingin karşısında duracağını beyan etti. Başhekimlik yaptığım uzun süre içerisinde şahsen hastanelerde mobbingin olduğunu gözlemledim.

Mobbing hattı oluşturulmalı
Bakanlığa ilettiğimiz mektupta, mobbing konusunda neler yapılabileceğini de ifade ettik. Tıpkı hastaların SABİM'i arayarak şikayette bulundukları gibi, sağlık personellerinin de mobbinge maruz kalırlarsa arayıp şikkayette bulanabilecekleri bir hattın oluşturulması faydalı olacaktır. Çalışanların hakları konusunda bilgilendirilmesi de mobbingin önünü kesecektir. Psikolojik baskı ve şiddet her sektörde var. Ancak, önceliği ihtiyaç doğrultusunda sağlık sektörüne verdik. Daha sonra pek çok sektörde mobbingle mücadele konusu gündeme gelecektir.


CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir: 1 Yılda 802 işçi öldü

Mobbing, yaşamın her alanında var. Özellikle 'sağlıkta dönüşüm' programının uygulanmasından sonra sağlık personelleri çok ciddi baskılara maruz kaldı. Şiddet oranı arttı, ölümler meydana gelmeye başladı. İş güvenliğinin olmaması, çalışanların fazla iş yüküne maruz kalmaları mobbinge davetiye çıkarıyor. Son 1 yıl içerisinde "802" işçi çeşitli nedenlerden hayatını kaybetti. İnsan yaşamı bu kadar ucuz olmamalı. 

Sağlık çalışanları hedef gösterilmemeli
Bakanlık, uyguladığı "SABİM şikayet hattı" projesiyle, sağlık çalışanlarını şikayet etmeye teşvik ediyor. Bu uygulama personelleri strese soktu, baskı altında bıraktı. Sırf bu yüzden geçenlerde sağlık personeli bir kızımız ne yazık ki intihar etti. Yaşanan buna benzer olayların nedenleri araştırılmalı, sağlık çalışanları hedef gösterilmemeli. Mobbing, Türkiye'de her alanda var. İnsanlar işten atılmayla tehdit ediliyor, psikolojik baskıya ve şiddete maruz kalıyor. Geçen sene, sağlıkta şiddetin araştırılması için teklif verdik fakat Mecliste reddedildi. Ne yazık ki insanlar ölmeye başlayınca bu konuya eğilme gereği duydular. Mobbing konusu son derece önemli. Atılacak adımlar oy kazanmak için değil, halkı tatmin etmek için atılmalı.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel: İyi niyetli bir girişim

Özellikle sağlık çalışanlarına uygulanan fiziksel şiddeti aşamadık, mobbingi nasıl aşacağız bilemiyorum.  Bakanlığın bu projesini iyi niyetli bir girişim olarak değerlendiriyorum. İnşallah olumlu sonuçlar alınır, sağlıkta ve diğer sektörlerde mobbingin önü kesilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.