17 Ocak 2013 Perşembe

Çankaya’lı Çayyolunda Neler Değişecek?


Ayşegül ÖMÜR

Büyükşehir Belediye Kanunu olarak adlandırılan tasarının 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yasalaşması üzerine Ankara Yenimahalleye bağlı Çayyolu, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent Mahalleleri resmen Çankaya İlçesine bağlanmış oldu.

Nüfusu 230 bine yaklaşan Çayyolu, mevcut nüfusuyla 12 ilden daha kalabalık, 18 bin 934 hektarlık alanıyla da 30 ilden daha büyük bir yerleşim bölgesiydi. Yenimahalle’den ayrılarak Çankaya’ya bağlanan Çayyolunun, 5 bin 300 hektarlık bölümü Çankaya’ya, 13 bin 500 hektarlık bölümü ise Etimesgut’a katıldı. Çankaya’ya bağlanan bölümdeki yapılaşma yüzde 75 iken, Etimesgut’a bağlanan bölümünde ise bu oran yalnızca yüzde 5 düzeyinde bulunuyor. Bu değişiklikle Çayyolu metrosunun tamamı Çankaya sınırları içinde kalacak.

Tasarı yasalaşmadan önce, sivil toplum örgütlerinin bölgede yaptığı ankete katılan 2 bin 340 kişinin yüzde 93’ü ilçe olmak için oy kullandı. Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş tarafından bu talep Genel Kurula önerge olarak verildiyse de, iktidar partisince Meclis gündemine dahi alınmadı ve Çayyolunun ilçe olma hayalleri, Çankaya’ya bağlanmalarıyla bir kez daha yıkıldı.

Değişiklikle ilgili görüşlerini, Çayyolu mahallelerinde nelerin değişeceğini, değişiklikten etkilenen yerel halkın yapması gereken işlemler olup olmadığını Çayyolu, Ümit Mahallesi Muhtarı Metin Vural’a sorduk.

Metin Bey, kaç yıldır Ümit Mahallesi muhtarısınız?
Bu benim muhtarlıkta üçüncü dönemim. Yani gelecek seçimlerde 12 yılımı tamamlamış olacağım.

Çayyolunun Çankaya’ya bağlanması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ben Ümitköy’e ilk gelenlerdenim, 1963 yılından beri Çayyolunda yaşıyorum. Çayyolu o yıllarda etrafı bomboş arsalarla çevrili bir köydü,  nasıl zorluklarla gelişip büyüdüğünü yakinen biliyorum. Bugün geldiği konumuyla, geniş arazisi, nüfus yapısı ve tesisleriyle Ankara’ya önemli bir katma değer sağlamaktadır. Çayyolu gerçekten ilçe yapılmayı çoktan hak etmiş bir bölgedir. Ümit Mahallesinin ve Çayyolu halkının pek çoğunu tanıyorum. Onlar da ilçe yapılmayı bekliyorlardı. İsterdim ki, böyle bir karar alınmadan önce burada yaşayanların da fikri alınsın. Çayyolu Platformu yerel halkı temsilen tasarı yasalaşmadan önce Cumhurbaşkanından görüşme talep etmişti. Ancak olumlu yanıt alamadı. Tesadüfen bu olay tam da Dünya İnsan Hakları Gününde oldu! Bir taraftan insan hakları denirken, diğer yandan 230 bin kişinin taleplerinin geri çevrilerek yok sayılmasını bu insanların haklarına karşı bir ayıp olarak görüyorum.

İlçe olması için daha önce ne gibi girişimlerde bulunulmuştu?
2004 yılından itibaren Büyük Millet Meclisinde çeşitli partilerce sayısız önerge verildi. Hatta araştırdık, önerge vermeyen tek parti AKP idi. Verenler arasında hatırladıklarım, Uluç Gürkan, Saffet Arıkan Bedük, Yılmaz Ateş, Özcan Yeniçeri, Dursun Akdemir. Bunların yanısıra daha pek çok milletvekili de bu konuda yasa tasarısı verdi. Kimi sıralamaya alındı, kimi Mecliste oylandı reddedildi.

Tasarı yasalaştı, şimdi ne olacak? Muhtarlık olarak siz şimdi Çankaya’ya mı devrolacaksınız?
Henüz bize resmi bir yazı gelmedi. Uygulamaların başlatılması için önümüzdeki yerel seçime kadar bir süre tanınıyor. O zamana kadar eskiden olduğu gibi Yenimahalle ilçesine bağlı devam edeceğiz.

Yerel seçimlerden sonra Ümit mahallesinde ve diğer dokuz mahalleleyi ne gibi değişiklikler bekliyor?
Mahallelerin bütün sokak numaraları sil baştan değişecek. Çünkü şimdiki sokak numaraları Yenimahalle bazında verilmişti. Bunların Çankaya bazında verilmesi gerekecek. Dolayısıyla Çayyolundaki vatandaşların adres bilgileri de değişecek. Apartman numaraları herhalde aynı kalır. Muhtarlıklar mahallelerindeki adres bilgilerini güncelleyecekler.

Bu da mahalle sakinlerine adres değişikliğinin bildirilmesi gereken her yere yeni adres bilgilerini bildirme zorunluluğu getirecek demektir, değil mi?
Evet. Epeyce iş çıkaracak vatandaşlara. Bu kadar değişiklik, zahmet keşke ilçe yapılsaydı da öyle olsaydı. Çünkü Çayyolu ileride nasıl olsa ilçe olacaktır. O zaman bütün bunlar bir daha değişmek zorunda kalacak.

Metin Bey, uzun muhtarlık süresince karşılaştığınız zorluklar nelerdir, biraz da onlardan bahsedermisiniz?
Bürokrasi karşımıza çıkan en büyük zorluk. Büyükşehir Belediyesine iş yaptırmak imkansız. Onların alanına giren caddelerde bir tamirat, bakım çalışması, budama vs. gerektiğinde gelip yapmaları için büyük mücadele veriyoruz. Bir de Ankara’nın elektrik dağıtım işlerini yürüten ENERJİSA A.Ş.’nin  kullanıcı adreslerini güncellemediği için eski adreslere fatura göndermesi, yanmayan sokak lambalarını ve kırık elektrik direklerini zamanında değiştirmemesi, gibi sorunlarımız oluyor. İki direği değiştirtmek için 2 yıl uğraştık!

Son olarak, muhtarlık olarak mahallenize sağladığınız en önemli katkıyı öğrenebilirmiyiz?
Mahallemizin ve mahallelinin her ihtiyacının karşılanması için elimden geldiğince katkı sağladım. Bunların arasında en önemlileri, mahalleye kazandırdığımız yeşil alanlardır. Son olarak muhtarlık bitişiğindeki yeni tamamlanan Ümit Yuva Parkıyla birlikte 8 parkın yapılmasında çok emeğim geçmiştir.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.