20 Ocak 2012 Cuma

Derdi veren Allah dermanını hiç vermez mi?

Bünyamin GÜLER

Kimi zaman sevmediğimiz için, kimi zaman satın almayı unuttuğumuz için, bazen de ağız kokusu yapıyor diye yemediğimiz bazı yiyeceklerin, aslında bizi birçok hastalıktan koruyabilecek, soframızdaki ilaçlar olduğunu biliyor musunuz?


Son zamanlarda tüm dünyada çeşitli gıdalar üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, birtakım besinlerin bazı hastalıkların önlenmesinde çok faydalı olduğu ispatlandı. Bu faydalı bitkilerin hangileri olduğu ve hangi hastalıklara iyi geldiğini öğrenmek için Kızılayda şifalı bitkiler satıcısı Burak Tekin’’in işyerine uğradık. Sorduğumuz soruya soruyla karşılık veren Tekin “Derdi veren allah dermanını hiç vermez mi?” dedi. Tekin, çeşitli bitkilerin insan sağlığı açısından faydalarını şöyle sıraladı:

Ceviz: Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri içeren ceviz, zeka gelişimini olumlu etkiliyor. E vitamini açısından zengin. Kolesterol seviyesini dengeliyor. Yapılan araştırmalara göre, her gün 5-6 adet ceviz yiyenlerin, yemeyenlere oranla kalp krizi geçirme riski yüzde 50 oranında azalıyor.
Havuç: Yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruma ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirme etkisi var. Cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebiliyor. Böylece havuç, cildin yaşlanmasını engelliyor. Anne sütünü arttırıcı etkisi de bulunan havuç, haftada beş kez yendiği takdirde kadınlarda felç riskini yüzde 68 azaltıyor. Günde ik havuç tüketen erkeklerde ise, kandaki kolesterol yüzde 10 oranında azalıyor.
Maydanoz: C vitamini, folik asit içeren maydanoz, nezle ve gribe karşı kış aylarında bol bol tüketilmeli. İyi bir folik asit kaynağı olduğu için, hamilelerin sofralarından maydanozu eksik etmemesi gerekiyor. Bir tutam maydanoz, yetişkin bir kişinin günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor.
Elma: Kolesterolü düşürüyor, kalp hastalıkları ve akciğer kanseri riskini azaltıyor. Sindirim sistemi için yararlı olan elma, bol lif içerdiği için kabızlık problemi olanların sofrasında mutlaka bulunmalı. Yapılan bir araştırma sonucuna göre, haftada en az beş elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığını ortaya koyuyor.
Adaçayı: Çiçek açtığı zaman toplanıp, kurutulur. Mide va bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir. Günde, üç kahve fincanından fazla içilmemelidir.
Çörekotu: İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser. Nezle ve sara hastalığında tütsü yapılır. Suyu ile sivilcelere pansuman yapılır.
Keçiboynuzu: Mide ve bağırsak hastalıklarına faydalıdır. Göğsü yumuşatır, balgam söker ve bronşları boşaltır. İshali keser. Sigara tiryakileri için faydalıdır.
Böğürtlen: İdrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir. Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.