6 Ocak 2012 Cuma

Öpüşürken Sağlığınızdan Olmayın

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehtap Türkay, ''Öpücük Hastalığı'' denilen, Ebstein Barr virüsünün anemi (kansızlık) ve lösemi hastalıklarına kadar gidebildiğine dikkati çekti.


Esra ÖZKAN
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Mehtap Türkay, en çok çocuk ve genç erişkinlerde rastlanan, boğaz ağrısı, ateş ve lenf bezlerinde büyümeye neden olan ''Öpücük hastalığı''nın faranjitten, anemi (kansızlık) ve lösemi hastalıklarına kadar gidebildiğini açıkladı. 
Öpüşürken sağlığa ve hijyene önem verilmesi gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mehtap Türkay, halk arasında öpücük hastalığı denilen enfeksiyonun en sık genç erişkinlerde ya da yeni ergenliğe girenlerde görüldüğünü ve bazı hastalıklara neden olduğunu anlattı. Enfeksiyöz Mononüklleoz (EM) olan hastalığın, Ebstein Barr Virüsü (EBV) Serolojisi tarafından oluşturulan enfeksiyon olduğunu bildiren Türkay, boğaz enfeksiyonu, faranjit, anemi ve lösemi hastalığına kadar giden bir virüs olduğunu söyledi. Türkay, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda anemiye kadar giden, kemik iliğini baskılayarak lösemiye neden olan bir virüs olduğunu belirtti.
Türkay, tükürük ve boğaz salgısıyla, yakın temasla (öpücük), kan yoluyla veya enfeksiyonlu eşyalarla kişiden kişiye geçen virüsün sebep olduğu enfeksiyona, en sık ağzın içinde olduğundan ve geçiş yolu nedeniyle adına magazinsel anlamda öpüşme hastalığı dendiğini söyledi. Öpüşme hastalığının, kişinin bağışıklık sistemine baskılamasına neden olabildiğini kaydeden Türkay, ateşlenme, baş ve boğaz ağrısı, yorgunluk, kırgınlık, boyun bölgesindeki lenf bezi büyümesinden oluşan şikayetlerle kendini gösterdiğini kaydetti. 
Türkay 35 yaş üzerindekilerde, enfeksiyonun yüzde 90 pozitif geçirilmiş enfeksiyon olarak görüldüğünü, herkeste aynı etkileri yaratmadığını ifade etti.  Türkay, karaciğeri tutabilen, dalak büyümesine dahi neden olabilen ve birçok sistemi ele geçirebilen virüsün, nadir de olsa boğaz enfeksiyonu olarak kendini gösterdiğine dikkati çekti.
Türkay, Ebstein-Barr Virüsü sebebiyle bazen boğazın yandığını, bunun için insanların doktora bile görünmediğine dikkat çekerek, ''İnsanlar, ağız hijyenine dikkat etsinler, sadece genç erişkinler için değil herkes için geçerli bu. Ağız bakımı, diş fırçalaması önemlidir. Tabii bu sadece bu hastalık için değil bir çok hastalık için önemli. Sık aralıklarla diş hekimlerine gitsinler. En azından 6 ayda bir kontrol ettirebilirler'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.