12 Ocak 2012 Perşembe

ÖĞRETMENLERİ A-TI-YO-RUZ!

Sonay Arslan: “Sistem bizi öyle bir hale getirdi ki bizim hiçbir vaade inancımız kalmadı.”
Gülnur TAŞ
Öğretmen atamaları, öğretmen adaylarının kafasını kurcalayan tek soru belki de ‘Atanabilecek miyiz?’ sorusu. Bu soru günümüzde sorun haline gelmiş durumda.
Geçen yıl Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Ağustos ayında kaç öğretmen alınacak?” sorusuna vermiş olduğu cevap "30 bin öğretmen alınacak" olmuştu ve bu öğretmen adaylarının yüzünü güldürmüştü.  Ama seçimlerden önce sözleşmeli öğretmenlerin çoğu kadroya geçirildi ve açık olan kadroların çoğu doldu.

Ağustos ayında atamaların yapılacağı MEB Başöğretmen Salonu’nda yapılan törene Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de katılmıştı. Bu törende 57 bin 952 öğretmen adayının atama için başvurduğu ve 80 ayrı branşta 11 bin 544 atamanın yapılacağı dile getirilmişti. Bilgisayar kurasında 11 bin 475 aday atanmış ve öğretmen olmuşlardı. En çok atmanın yapıldığı ilk üç branş ise Sınıf Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği ve İngilizce Öğretmenliği’ydi.
Başbakan Erdoğan’ın dediği 30 bin atama da yapılamamış oldu. Beklenenin altına yapılan atamalar sonucunda 2012 KPSS’ye girecek öğretmen adayları dezavantajlı hale geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın meclise sunduğu 2012 bütçe tasarısında ise 2012 yılında kadrolu olarak 40 bin öğretmenin atanacağı bildirildi. Mali Bakanlığı’na gönderilen tasarı kabul edilirse Şubat ayında 15 bin, Ağustos ayında ise 25 bin öğretmenin atanacak. Ancak öğretmen adaylarının endişeleri daha da çok arttı:  “Ya geçtiğimiz yıl olduğu gibi daha az öğretmen alırlarsa?”,  “2011 de atanamayan öğretmenler de var onlarla beraber rakiplerimiz çoğalıyor ya atanamazsak?”
“Kota getirilmezse vasıfsız öğretmenler artacak”
Öğretmen adayları KPSS’ye hazırlanırken beyinlerini kurcalayan sorularla da boğuşuyor aslında.
KPSS’ye hazırlanan Hacettepe Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Sonay Arslan, atamaların düzensizliğinden yakınanlardan. Geçen yıldan atanamayan öğretmen adaylarının da olduğunu belirten Arslan,  adaletsiz atamaları şöyle eleştiriyor:
“AKP seçim politikası yüzünden puan kotasının çok altında, vasıfsız, mesleki bilgiden yoksun öğretmenler atandı. Bu 2011 atamasında ise sadece 10 bin öğretmen alındı ve seçim politikası mağduru olan 220 bin öğretmenimiz var şu an.  Sınavda bağıl değerlendirme var, fakat bunun yanında mutlak değerlendirmenin de yapılması gerekiyor, çünkü söz konusu olan ülkemizin geleceği ve kalkınması, eğer bazı bölümlere kota getirilmezse vasıfsız öğretmenler artacak ve artmaya da devam edecektir.
Öğretmenlik kutsal bir meslektir ve geleceğin neslini yetiştiren biz öğretmenlerin bir ya da iki partinin sırf kendi çıkarları uğruna alan bilgisi olmayan, genel kültürden yoksun öğretmenlerin atanması sonucunda neslin yok olmasına göz yumdular. Şu an tasarıda olan 40 bin öğretmen alımı söz konusu, ama sistem bizi öyle bir hale getirdi ki bizim hiçbir vaade inancımız kalmadı. Yeter artık bitsin bu adaletsizlik.”  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.