10 Ocak 2012 Salı

İki milyon kişi sigarayı bıraktı

Ahmet ÜNLÜOĞLU

Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında 19 Temmuz 2009 tarihinde başlatılan “Kapalı Alanlarda Sigara Yasağı”, sigara tiryakileri üzerinde etkisini göstermeye başladı. Uygulamanın hayata geçmesindeki çalışmalarda emeği bulunan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Seraceddin Çom, sigara yasağının etkisini iyiden iyiye gösterdiğini söyledi. 


Seraceddin Çom, Bakanlık olarak sigarayı bıraktırmak için önemli çalışmalar yaptıklarını ve bekledikleri sonucu aldıklarını bildirdi. Toplumun bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması amacıyla televizyon reklamları hazırlandığını dile getiren Çom “Ayrıca gazete yazıları, afiş, broşür gibi çalışmalar yapıldı. Sigara bırakma polikliniklerinin, sayısı ve kalite açısından kapasitesi artırıldı. Sigara bırakma ilaçları vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtıldı. 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı faaliyete geçirildi” dedi.  Çom, tüm bu çalışmalar neticesinde sigara içme oranını, 2012 yılı sonuna kadar yüzde 20’nin altına indirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Tiryaki oranı hızla düşüyor
Açıklamasında Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından gerçekleştirilen “Türkiye Yetişkin Tütün Araştırması” verilerine de değinen Çom, 2008 yılı ile 2010 Aralık ayındaki sigara kullanım oranı kıyaslandığında, yüzde 31’den yüzde 27’ye düşüş görüldüğünü açıkladı. Çom, 2 milyon 2 bin kişinin sigarayı bıraktığını, Bakanlık tarafından sigara bırakma polikliniklerinin sayısı ve kapasitesinin de artırıldığını belirtti.
Sigara kullanıcılarının yaşadıklarını gözler önüne seren reklamların etkileri hakkında bir araştırma yaptıklarını söyleyen Çom, “Gerçek hastalarla sigara kullanıcılarını pişmanlıklarını gözler önüne seren filmler yayın aşamasında test edildi. Bu filmlerin etkileri 2011 yılı sonuna kadar daha geniş bir şekilde araştırılacak” dedi. Sağlık Bakanlığının Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom filmlerin, piyasa ortalama fiyatları civarında bir ücret karşılığında, açık ihale usulüyle temin edildiğini söyledi.
Uygulamada esneklik olmayacak
Açık alanlarda belli bölümlerde sigara kullanımının engellenmesi ve insanlara temiz hava soluma imkânı tanınması amacıyla da çalışmalar yapıldığını dile getiren Çom, açık alana sahip kafeterya, lokanta gibi işletmelerin açık alanlarında, sigara içmeyenlere ayrılmış bölümler de olabilir dedi.
Kapalı alanlarda sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının yasaklanmasının ardından, lokanta, kafeterya, kahvehanelerin zarar edecekleri, birçok kişini işsiz kalacağı yönünde propaganda yapıldığına değinen Çom şöyle devam etti: “Geçen zaman bizleri haklı çıkardı. Bu işletmelerin zarar etmedikleri, aksine halkın temiz ve dumansız havayı sevdiği ve bu işletmelere daha çok gittiği ortaya çıktı. Daima söylediğimiz gibi tütün kontrol çalışmalarından zarar edecek tek sektör, tütün sektörüdür.”
Onaysız ilaçlardan uzak durun
Çom, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verilerine göre sigara satışlarında ortalama yüzde 15 azalmanın olduğunu bildirdi. Sigara bırakmak için Bakanlıkları tarafından onaylanmamış ilaçlara dikkat çeken Çom şunları söyledi:
“Sağlık Bakanlığı, sigaranın bırakılması aşamasında, tiryakilere yardımcı olmak için nikotin bandı, nikotin sakızı, nikotin dilaltı tableti gibi nikotin idame ürünlerini, Bupropion ve Vareniklin isimli ilaçları onaylamış durumdadır. Bunun dışında bir hafta içinde tedavi vaat eden, değişik isimler altında satılan bitkisel ilaçları ve iğne tedavilerini bilimsel olarak değerlendirmemektedir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.