9 Ocak 2012 Pazartesi

İLETİŞİMCİLERİN TEPKİSİNİ ÇEKEN PROJE



Milli Mücadelenin zor şartlarında haberleşme ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Anadolu Ajansı, Haber Akademisi projesiyle birçok iletişimcinin olduğu gibi Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin de tepkisini çekti.
Gülnur Taş: “Bu bizim meslek alanımıza müdahale etmektir ve biz bunu kabul etmiyoruz.”
Pınar Aşkın: “Akademide verilecek olan dersleri biz zaten 4 yıllık eğitimimizde görüyoruz.”

Ayşe ASI
Anadolu Ajansı’nın eğitime 6 Şubat’ta başlayacak Haber Akademisi projesi, birçok iletişimcinin olduğu gibi Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin de tepkisini çekti. 
Gazetecilik bölümü öğrencisi Pınar aşkın, “Bizim 4 yılda aldığımız eğitimi 3 aya sığdırmaya çalışıyorlar. Bunun faydalı olabileceğini hiç sanmıyorum. Ayrıca bu bütün iletişimcilere yapılan bir haksızlıktır. Akademide verilecek olan dersleri biz zaten 4 yıllık eğitimimizde görüyoruz.” diyerek tepkisini dile getirdi.
Gazetecilik bölümü öğrencisi Gülnur Taş da tepkisini şu sözlerle ifade etti:
“Dışarıda mezun olan o kadar iletişimci dururken, onlara hak sunulmazken başka fakültelerden mezunları almaları gerçekten büyük haksızlık. Biz burada neden okuyoruz, 4 yılımızı neden heba ediyoruz? Madem bizim yerimizi başkaları alacak biz niye emek harcıyoruz? Herkes kendi mesleğini yapmalı. Bugün medya sektöründe çalışanlara baktığımızda iletişimci dışında her meslekten çalışan olduğunu görüyoruz. Bu bizim meslek alanımıza müdahale etmektir ve biz bunu kabul etmiyoruz.”
Emektardan AA’ya övgü
AA’da 22 yıl çalışan ve çalıştığı dönemde muhabirlik, müdürlük, müdür yardımcılığı gibi görevlerde bulunan Muzaffer Şahin, aynı zamanda Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ inde öğretim görevlisi. AA Haber Akademisi’yle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Şahin, “Anadolu Ajansı çok köklü bir tarihe sahip. Hayata geçireceği bu projeyle adından sıkça söz ettirecek. AA Haber Akademisi’ni kurarak piyasaya daha kaliteli muhabirler yetiştireceğini ve bunun faydalı olacağını da düşünüyorum.” dedi.
Şahin’e, AA’nın dışarıda mezun olup iş bulamayan birçok iletişimci dururken neden insan kaynakları ihtiyacını mezun iletişimcilerden sağlamadığını ve 4 yıllık herhangi bir fakülteden mezun olmayı neden yeterli gördüklerini sorduğumuzda ise şu yanıtı aldık: 
“Eğer ekonomi muhabirliği yapacaksanız, kendinizi bu alanda çok iyi geliştirmeniz lazım. Ben ekonomi muhabirliği yaptığım dönemlerde çok zorlanırdım. Çünkü bu alanda yeteri kadar bilgim yoktu. O yüzden sık sık kitap sayfalarını karıştırmak zorunda kalırdım. Ama İktisat Fakültesi mezunu olan birisi ekonomi muhabirliğini çok daha iyi yapabilir. AA da bu mantıkla yola çıkıyor diye düşünüyorum. AA Haber Akademisi’nde verilecek olan derslere bakıldığı zaman İletişim Fakültelerinde görülen derslerle birebir olduğunu siz de göreceksiniz. İletişim Fakülteleri teorikte çok iyi ama AA Haber Akademi, öğrencileri hem teorikte hem de uygulama alanında yetiştirmeyi hedefliyor. Bu anlamda herhangi bir alanda eğitim görmüş kişileri seçmek daha mantıklı fakat iletişimcilere haksızlık olabileceğini düşünerek buna yüzde 20’lik bir kapasite ayırmanın yeterli olabileceğini düşünüyorum.”
İletişim Fakültelerinin müfredatıyla aynı
Birinci Dönem Ajans Muhabirliği Sertifika Programı Eğitimine 6 Şubat’ta başlayacak olan AA Haber Akademisi öğrencilerine, internet haberciliği, özel haber, araştırmacı gazetecilik, etkili iletişim teknikleri, fotoğraf, görsel habercilik, görüntü, haber dili, etkin ve hızlı okuma, haber yazma teknikleri, iletişim dili, kurum kültürü, medya etiği, iletişim hukuku, haberde hukuk kriterleri, medya kalite ve etik, röportaj teknikleri gibi toplamda 17 ders verecek. İletişim Fakültelerinin müfredatıyla aynı dersleri verecek olan AA Haber Akademisi, program sonunda öğrencilerin performansını meslek bilgisi, mesleki uygulama, araştırma yeteneği, göreve bağlılık, sosyal ilişkiler ve genel beceriler olmak üzere 6 aşamada değerlendirecek ve başarılı olan öğrencilere sertifika verecek. İnsan kaynağı ihtiyacını başarılı öğrenciler arasından seçecek olan AA, sertifika programı boyunca öğrencilerden yemek, kırtasiye ve organizasyon  ücreti olarak aylık 500 TL olmak üzere toplamda 2 bin TL  alacak.
Adayların başvurularını almaya başlayan AA Haber Akademisi, İletişim Fakültesi başta olmak üzere 4 yıllık üniversite mezunu olmayı, 30 yaşını aşmamış olmayı, kronik ve bedensel rahatsızlığı bulunmamayı, fotoğraf makinesi ve lensi sahibi olmayı, iyi derecede yabancı dil bilmeyi şart koşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.