18 Aralık 2011 Pazar

Gothıa Cup’da Türkiye’yi Çayyoluspor temsil etti

Aykut YILMAZ
İsveç’te 17 -23 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşen Gothıa Cup turnuvasında Türkiye’yi TFF 1. Amatör Küme takımlarından Çayyoluspor temsil etti. 82 ülkeden 1600 takımın katıldığı Gothıa Cup Turnuvası’na FC Barcelona, FC Internazionale, AC Milan  ve Boca Juniors gibi dünyaca ünlü takımlarının yanı sıra Türkiye’den TFF 1. Amatör Küme takımlarından Çayyoluspor katıldı. 38 yıldır gerçekleştirilen turnuva, Avrupa’nın en köklü spor turnuvalarından birisi olarak görülüyor. Turnuvadan Xabi Alonso, Pirlo, Babtista, Shearer ve Ze Roberto gibi yıldızlar yetişti. Elde edilen gelirlerin Afrika’daki yardıma muhtaç çocuklarlara gönderileceği turnuvaya, Türkiye’den Çayyoluspor takımı katıldı. Çayyoluspor Kulübü turnuvaya katılan tek semt takımı olma özelliğini taşıyor. Çayyoluspor sportif sorumlusu Recep Salih İlker’e Gothia Cup’ı sorduk.
Çayyoluspor kulübünün tesisi olmamasına rağmen, kurulduğu 3 yıl içerisinde 6 kupa kazandı. Ve son olarak da Gothıa Cup turnuvasında Türkiye’yi temsil etti. Nasıl başardınız bunu?
Çayyolu Spor Kulübü’nü kurduğumuzda elimizde sadece 20 sporcumuz vardı. Bir de kurduğumuz hayallerimiz... Öncelikle 1. Amatör Küme’de kupa kazanmak istiyorduk. 3 yıl içerisinde sizin de dediğiniz gibi 6 kupa kazandık. Kazandıkça kulüp de büyümeye başladı. Kulüp büyüdükçe hayallerimiz de büyümeye başladı. 20 olan sporcu sayısı 150’ye çıktı. Uluslararası alanda da gençlerimizi göstermek, yeni başarılar kazanmak istedik. Gothia Cup’a başvurduk onlar da kabul ettiler. Bir hayal kurduk ve o hayali gerçekleştirmek için çok çaba sarf ettik. Çok istedik ve başardık.
Gothia Cup Turnuvası’na U-13 takımıyla katıldınız. Oynadığınız 4maçtan ikisini kaybettiniz. Bir galibiyetiniz var. Son maçınızda ise berabere kalarak turnuvadan elendiniz. Çayyoluspor’un bu durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gothıa Cup Turnuvasında 4 maç oynadık. Grupta ilk iki sıradaki takım Gothia Cup’a devam etti. Son iki takım ise bir alt turnuvada oynadı. Biz maalesef son ikiye kaldık. Bir alt ligdeki maçta da kaybederek turnuvaya veda ettik. Çocuklarım maçta çok heyecanlandı. Bu yüzden kaybettik. İlk kez uluslararası bir turnuvaya katıldık. Oradaki tek semt takımıydık. İmkanlarımız kısıtlı bilirsiniz ki. Ben bunu bir başarı olarak görüyorum. İsviçre, Portekiz, Rusya turnuvalarına katılmamızı istedi. Gerekli başarıyı gösterdiğimizi düşünüyorum.
Gothia Cup Turnuvası’nda dikkatinizi çeken herhangi bir olay oldu mu? İsveç’deki izlenimlerinizi anlatır mısınız?
Gothia Cup turnuvasına katılanlar arasında bayan sporcular da vardı. Hatta turnuvaya katılanların yüzde 40’nı oluşturuyordu. Alış veriş mağazalarını gezdiğimizde ise kadınların krampon baktıklarını gördük Bizde olsa elbise bakardı çoğu bayan. Bir de turnuvaya 1600 takım katıldı. Futbol sahasında bir tane çöp görmedim. Bizim düzenlediğimiz turnuvalarda ise belediyeden yardım talep ediyoruz çöpleri temizlemek için.
Amatör lig takımı yönetmenin zorlukları neler?
Bir kulübün tesisi yoksa en büyük sorun başlamıştır demektir. Tesislerden elde ettiğimiz gelirlerle futbolcularımızın giderlerini karşılıyoruz. Bu gelir yoksa şahısların eline kalmışsınız demektir. Sporcuların geleceği, hayalleri şahısların iki dudağı arasındadır. Mutlaka tesis olmalı.
Su an Türkiye gündeminde şikeyle ilgili tartışmalar var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz yaşanan son gelişmeleri?
Mahkeme devam ediyor. Şu an için kimseyi suçlamak doğru değil. Ama şike olaylarının bir daha yaşanmaması için birkaç şey söylemek istiyorum. Şikenin yaşanmaması için futbolcu ve yöneticilerin spor ahlakına sahip olmaları gerekir. Kendi kulübümden örnek vermek istiyorum. Benim futbolcularım sahaya çıktıklarında rakip takımın futbolcularını, yedek kulübesini hocalarını tebrik eder. Bu seremoni maç sonunda da tekrarlanır. Yendik yenildik diye olay bitmez. Bizim için skordan çok spor ahlakı önemli. Biz sadece bir futbol takımı değiliz. Sosyal sorumluluklarımızın bilincinde olan sosyal bir kurumuz ayrıca. Gothia Cup’ta elde edilen gelir Afrika’ya gitti. Sosyal sorumluluk alanında futbolcularım üzerlerine düşeni yapıyor. Sadece sporcu yetiştirmiyoruz. Sporcularımız ileride devletin üst düzey yerlerinde olabilirler. Futbol oynadıkları ve böyle yetiştikleri zaman spora, futbola bakış açıları değişecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.