20 Aralık 2011 Salı

Şikayetim var!

Ayşe ASI
Ankara’da öğrenci olmak gerçekten zor. Türkiye’de yaşam koşulları zaten zor. Hele ki her şeyin el yaktığı bir şehirde öğrenciyseniz, kiraların, doğal gazların cep yaktığı bir şehirdeyseniz işiniz gerçekten zor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de paso krizimiz var. Her yıl 24 TL’lik paso alma zorunluluğuna mı yanalım, yoksa indirimli biletin 1.35 olduğuna mı yanalım?
Ankara Büyükşehir Belediyesi her yıl öğrencilere 24 TL’lik paso almayı dayatıyor. Bunun sebebini henüz hiç birimiz anlamış değiliz. Demek ki öğrenciliğimizi, cebimizdeki öğrenci kimlik kartlarımız değil de belediyenin her yıl zorunlu tuttuğu, kimlik kartlarının üzerine yapıştırılan ufacık bir bandrol belgeliyor. Üstelik bu bandrol sabit bir miktar değil her yıl 3-5 TL’lik artışlarla karşımıza çıkıyor. Pasoyu satın almadığınız zaman da iki kez basmak zorunda kalıyorsunuz. Hatta otobüsten indiriliyorsunuz! Hadi zor bela pasoyu aldınız diyelim. En fazla birkaç hafta pasonuz nerde diye sorarlar fakat ondan sonra kimse size “pasonuz?” diye sormaz. Bu sıkı denetim yetmezmiş gibi metrolarda giriş turnikelerini de tam ve indirimli olarak ayırmışlar. Turnikelerin karşı tarafında ise pasonuzu soracak güler yüzlü, sevecen mi sevecen bir güvenlik görevlisi bekler sizi.
Neyse bunu bir kenara atıp bir diğer soruna değinelim. Ankara, başkent olmanın yanı sıra aynı zamanda da öğrencinin başkenti olma özelliğini taşıyor bence. Bildiğiniz gibi Ankara, üniversitelerin yoğun olduğu bir şehrimiz. Bunu göz önünde bulundurarak, Belediye Başkanı Gökçek’ten indirimli biletlerin öğrenci bütçelerine daha uygun olmasını istemek çok da abes olmaz sanırım. Bugün Türkiye’de birçok şehirde öğrencinin kullandığı indirimli biletler 1 TL’nin altındadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bunun farkında olduğunu düşünüyorum, fakat bu ısrarını da anlamış değilim.
Öğrencinin göz ardı edildiği, arka plana atıldığı bir şehirde öğrenci olmaktan gurur duyuyorum (!) Kısacası Ankara’daki öğrenciler ne halleri varsa onu görmekle meşguller!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.