2 Aralık 2013 Pazartesi

Özel Çocuklara Özel Eğitim

Yağmur YILMAZ

Dünyanın en zor ve en kutsal mesleklerinden biridir öğretmenlik. Sevgi, saygı, bolca özveri ve meslek aşkı gerektirir. Eğer bir de "özel " çocuklara öğretmenlik yapıyorsanız bu saydıklarımızın katbekatına birden sahip olmak gerekir. Ülkemizde de bu mesleği yapan binlerce kutsal emekçimiz var. Bunlardan biri de Semiha Demirkol. Kendisi uzun yıllardır zihinsel engelliler öğretmeni. Ankara' da bir devlet okulunda özel bir alt sınıfta öğrencilerine eğitim veriyor. Bu mesleğe şans eseri başlamış ama sonradan çok sevmiş. Zorluklarının çok olduğunu söylese de mesleğinin ne kadar saygıdeğer olduğunun farkında.


Branşınızın diğer öğretmenliklerden farkı nedir ?

Zor bir meslek yapıyoruz. Engelli çocuklarla çalışmak büyük bir özveri ve sabır gerektiriyor. Ritüellerin dışına çıkmak zorundasınız bu meslekte.

Mesleğinizin avantaj ve dezavantajları nedir peki?

Bu çocuklarımıza eğitim verirken kendimizden çok veriyor ve oldukça yıpranıyoruz. Saldırgan çocuklarımızla karşılaşabiliyoruz. Hatta öyle bir anım bile var. Bir öğrencim göz kapağımı yırtmıştı. Ama alışıyoruz tabii zamanla. Avantajlarına gelince; atanmamız diğer öğretmenlere göre daha kolay oluyor. İl merkezlerinde çalışıyoruz. Ücra ve bilinmedik yerlere tayinimiz çıkmıyor. Öğrenci sayılarımız az oluyor.

Eğitimde aksaklıklar oluyordur elbet. Sistemdeki eksiklikler nelerdir?

Okullarda rehberlik sisteminde sıkıntılar var. Ailelere ve öğrencilere daha iyi, kısa aralıklarla rehberlik hizmetinin verilmesi lazım. Okulda materyaller eksik oluyor. Bu öğrencilerimiz ve milyonlarca engelli vatandaşımız için sosyal tesisler ve ulaşım araçları eksik. Engelli otobüsleri yok. Okulda öğrencilerimiz için asansörler yok. Okul servisleri özel öğrencilerimiz için dizayn edilmeli. Engellilere kaynaştırma ortamı yaratılmalı ve iş alanları genişletilmeli.

Aileleri ve gençler "özel" insanlara nasıl davranmalı?

Onları toplumdan soyutlamamalıyız. Çünkü, bu arkadaşlarımız da toplumun içinde. Devlet de bu çocukların ailelerine maddi ve manevi desteği daha fazla vermeli. Ailelere ücretsiz eğitimler verilse onlar için çok büyük yararı olacağına eminim.

Sizin gibi birçok genç bu mesleği yapmaya hazırlanıyor. Onlara ne önerirsiniz?

İlk önce iyi düşünmeliler. Çünkü, herkes bu mesleği yapamaz. Önceden bir altyapı sağlamalarını öneririm. Bu çocuklarımızla kendilerine bir paylaşım alanı yaratsınlar ki mesleğe başlamadan bir ön hazırlıkları olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.